Artikkel

Biogass Oslofjord arrangerer: Seminar om fossilfrie løsninger i transportkorridorer

Biogass Oslofjord arrangerer i samarbeid med Zero og Grønt Landtransportprogram seminar om fossilfrie løsninger i transportkorridorer den 23. mars 2022.

Seminaret, som egentlig skulle vært holdt 18. januar, har fått ny dato – 23. mars vil seminaret finne sted på Quality Hotel Tønsberg!

Biogass Oslofjord ser fram mot en givende formiddag med spennende innlegg og mulighet for å snakke sammen på tvers av sektorer. Under seminaret vil transportkorridorer diskuteres som en viktig arbeidsmetode for å jobbe for fossilfri infrastruktur og drivstoffløsninger i transporten, aktuelle problemstillinger og flaskehalser belyses, samt gode eksempler fra bransjen dras fram. Etter seminaret inviterer vi til en felles lunsj på hotellet.

Programmet er nå ute, og seminaret vil foregå fysisk med alle innleggsholdere på plass, men det vil bli mulig å følge seminaret digitalt.

Sted: Quality Hotel Tønsberg
Tid:
– Kaffe og mingel 09:00-09:15
– Seminar 09:15-12:30
– Lunsj 12:30

Meld deg på seminaret HER

Målgruppe: Biogass-, el- og hydrogenbransjen; politikere, næringslivet, transportbransjen; miljø- og interesseorganisasjoner; offentlig administrasjon.

Møteleder: Ingvild Kilen Rørholt, ZERO

Deltagelse på seminaret og lunsj er gratis mot påmelding.

 

PROGRAM:

09:00-09:20 – Kaffemingel og ankomst  

09:20-10:00 – Bolk 1: Å jobbe i transportkorridorer

  • Velkommen v/ Ådne Naper
    Styreleder i Biogass Oslofjord
  • Åpning ved møteleder Ingvild Kilen Rørholt
  • Hvorfor jobbe i transportkorridorer? v/ Linda Ehnmark
    Rådgiver og involvert i Jyllandskorridoren, Vestfold og Telemark fylkeskommune
  • Hydrogenlastebilene som en utslippsfri løsning for transportkorridorer v/ Jan Carsten Gjerløw
    Prosjektleder for H2 Truck

10:00-10:10 – Pause  

10:10-11:00 – Bolk 2: Dette skjer nå

  • Introduksjon: Regional fossilfri næringsutvikling v/ Johan Edvard Grimstad
    Fylkesråd for næring i Viken fylkeskommune
  • På vei mot nullutslipp i næringstransporten v/ Christoffer Sahl
    Næringspolitisk rådgiver, NHO & Grønt Landtransportprogram
  • Volvo Trucks alternative drivlinjer v/ Lasse Sæter
    Product manager for Volvo Norge
  • Barrierer og løsninger for biogassinfrastruktur v/ Jogeir Munkeby
    Forretningsutvikler Gasum AS

11:00-11:15 – Pause

11:15-12:30 – Bolk 3: Hvilke barrierer har vi og hvordan kommer vi i mål sammen?

  • Attraktive rammevilkår for fornybare drivstoff v/ Petter Christiansen
    Prosjektleder og rådgiver Klimaetaten i Oslo kommune
  • Virkemiddelapparatet v/ Knut André Vold
    Transportrådgiver, Miljøstiftselen Zero

Politisk samtale – hvilke politiske virkemidler må vi ha for å kutte utslippene i transportsektoren?

v/ Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen Zero

Bekreftede deltagere:

  • Ådne Naper (SV) – Leder for hovedutvalg for plan, klima og miljø i Vestfold og Telemark fylkeskommune & Styreleder for Biogass Oslofjord
  • Lene Westgaard-Halle (H) – Medlem i Næringskomitéen ved Stortinget
  • Mani Hussaini (Ap) – Medlem i Energi- og miljøkomitéen ved Stortinget
  • Arild Hermstad (MDG) – Nestleder i Miljøpartiet de Grønne i Norge

12:30-13:30 – Lunsj

 

Har du noen spørsmål? Ta kontakt på signeda@viken.no eller 41751470

Artikkel

Verdens første fossilfrie lastebilparade

Oslo og Viken samarbeider for å gjøre tungtransporten fossilfri i de to fylkene, og Biogass Oslofjord har hatt en sentral rolle i kampanjen. Samarbeidet ble lansert den 19. januar 2022 med verdens første fossilfrie lastebilparade fra Tusenfryd til Grønlikaia i Oslo.

Utslippene fra tungtransport veier betydelig på vektskåla. Tunge kjøretøy står for 25 prosent av utslippene fra veitrafikken i Oslo, og Klimaetatens beregninger av utslippene mot 2030 viser at utslipp fra tunge kjøretøy ikke vil gå ned uten ytterligere tiltak.

Ambisjonene er klare: Oslos mål er å bli en tilnærmet nullutslippsby i 2030, og Fylkesrådet i Viken har som mål at fylket skal bli et nullutslippssamfunn, der klimagassutslippene fra Viken skal reduseres med minst 80 prosent innen 2030. For å nå målet, må også utslippene fra tunge kjøretøy reduseres. Her spiller biogass en viktig rolle som en moden og tilgjengelig teknologi for tungtransporten.

Både Viken Fylkeskommune og Oslo kommune er tydelige på at veien til omstilling går via kunnskap. Denne helt nødvendige informasjonen skal regionens aktører nå få på den nye nettsiden fossilfrilastebil.no. Her ligger det informasjon om hvordan aktører kan stille om til fossilfritt, både på el og biogass, og i fremtiden også hydrogen.

– Det er bra at næringslivet i Osloregionen er ambisiøse og ønsker å kutte sine klimagassutslipp, men veien til omstillingen kan være litt krevende, spesielt for mindre aktører. Nå vil Oslo og Viken hjelpe tungtransportaktørene slik at det blir lettere for hele bransjen å omstille seg. På den nye nettsiden vår fossilfrilastebil.no deles matnyttig informasjon slik som støtteordninger, miljøkrav i kommunens innkjøp og en oversikt over hvilke klimavennlige kjøretøymodeller som finnes på markedet, forteller byråd for miljø og samferdsel, Sirin Stav (MDG).

For å markere starten på det tunge samarbeidet og et samstemt budskap om fossilfri tungtransport, ble det 19. januar arrangert verdens første fossilfrie lastebilparade. Den besto av sju kjøretøy, som startet ferden på Tusenfryd og endte opp på Grønlia i Oslo havn. Lastebiler fra spydspissaktørene Becker, Schenker, ASKO, Posten og Tom Wilhelmsen, i tillegg til Oslo Havns egen el-lastebil, dannet en lastebilparade,  den første i verden av sitt slag.

Biogass Oslofjord deltar videre i prosjektet, og håper at den nye nettsiden og kampanjen vil bidra til enklere og mer informasjon om det å bytte til fossilfrie alternativer – som biogaass!

 

Artikkel

Lars Haltbrekken (SV) stiller spørsmål til Barth Eide vedrørende ENOVA-støtte til fyllestasjoner

Nylig gikk ENOVA ut med et vedtak på at ordningen for støtte til fyllestasjoner for biogass avvikles. I respons til dette stiller Lars Haltbrekken (SV)spørsmål til regjeringen og Barth Eide om bortfallet av ENOVA-støtte til infrastruktur for biogass.

Vedtaket fra ENOVA har kommet overraskende på både bransjen, transportaktører og andre som satser på biogass. Uten tilstrekkelig støtte til infrastruktur, blir det også vanskeligere å satse på biogasskjøretøy. Dette vil med stor sannsynlig ha negative ringvirkninger på biogass i den grønne omstillingen av transportbransjen.

Lars Haltbrekken (SV) stiller seg spørrende til vedtaket fra ENOVA, og ber Barth Eide og regjeringen svare for avgjørelsen.

Vil regjeringen instruere ENOVA til å gjenoppta støtteordningen for etablering av fyllestasjoner for biogass, eller erstatte den bortfallende støtteordningen med andre virkemidler for kommuner og fylkeskommuner som er avhengig av å bygge ut infrastruktur for biogass?

Haltbrekken henviser spesielt til Vestfold og Telemarks nylige vedtatte biogassprosjekt langs E134 og ambisjonene om en fossilfri busspark.

For sitt budsjett i 2022 vedtok Vestfold og Telemark fylkeskommune å utvikle infrastruktur for biogass langs E134, og å gjøre hele bussparken fossilfri i løpet av 2026. For denne fylkeskommunen vil en fossilfri busspark forutsette tilgang til biogass, og fyllestasjon for biogass forutsetter betydelig offentlig innsats. Teknologien er moden, det er derfor biogass er et godt alternativ til fossil energi. Men markedet er ikke modent, og derfor må det offentlige virkemiddelapparatet fortsatt bistå bransjeaktører, kommuner og fylkeskommuner som ønsker å gå etablere fornybart drivstoff som fullgodt alternativ innen både lett transport, så vel som tung- og langtransport. Enova opplyser derimot at de avvikler støtteordningen for etablering av fyllestasjoner for biogass fra 15. februar 2022. Dette vil ramme prosjekter som er i oppstartsfasen, men som er avhengig av støtte for å realiseres. Uten fyllestasjoner er det heller ingen bransjeaktører som vil investere i kjøretøy som benytter biogass framfor annet drivstoff med større tilgjengelighet og forutsigbarhet i leveransen.

Saken er til behandling, og foreløpig har Barth Eide og regjeringen ikke svart.