Artikkel

Vestfold og Telemark går for biogass langs E134

Vestfold og Telemark fylkeskommune bevilget nylig 2,5 millioner kroner i budsjettet for 2022 til infrastruktur for biogass langs E134. Europavei 134 strekker seg mellom øst og vest i landet over Haukelifjell, fra Drøbaks-området til Haugesund og Karmøy.

«Vi trenger infrastruktur for biogass i øvre del av fylket, både for å nå målet om fossilfri busspark innen 2027, og for å bidra til at mer kommersiell tungtransport går over fra fossilt til bio», sier Ådne Naper, gruppeleder i SV i fylket og leder av hovedutvalget for klima, areal og plan.

Biogass er et modent og tilgjengelig alternativ for fossilfri omstilling i tungtransporten, men infrastruktur pekes ofte på som den manglende brikken for at næringslivet skal kunne gjennomføre omstillingen.

«Vi ønsker å ta et initiativ ovenfor kommunene langs E134 og legger penger på bordet for å komme i gang. Nå håper vi kommunene langs E134 vil melde interesse for å opprette infrastruktur for biogass. Dette kan bli en viktig faktor for å utvikle strategiske knutepunkter for fremtidens langtransport», sier Naper.

Fylkeskommunen vedtok i samme møte et mål om å kutte 70 prosent av utslipp fra egen virksomhet innen 2039, og gjøre all kollektivtransport fossilfri i løpet av 2026.

Artikkel

Gasum åpner fyllestasjon for flytende biogass i Trondheim

Fredag 5. november åpnet Gasum en ny fyllestasjon for flytende biogass i Trondheim. Med nesten 100 gjester innom, utstilling av biogassbiler og offisiell åpning av ordfører Rita Ottervik, var dette en storstilt begivenhet, ikke minst for biogass i Norge!

Fyllestasjonen blir den fjerde i landet som leverer flytende biogass. Den står på tomta til Coop, men blir kommersielt tilgjengelig for alle, og er døgnåpen. Stasjonen skal også levere komprimert biogass. Stasjonen kunne realiseres med Enova-støtte, utløst av at Tine har søkt støtte om fem biler på flytende biogass i Trondheim. Stasjonen har kostet cirka 20 millioner, og eies og driftes av Gasum. Stasjonen ligger på Heggstadmoen sør for Trondheim sentrum. Dette er den første LBG-stasjonen i Norge nord for Hamar. De som fyller der nå er primært Trondheim Renholdsverk, Trondheim bydrift og Gastrans, i påvente av at flere store aktører får sine gassbiler levert.

Denne fyllestasjonen bidrar til å tilrettelegge for at transport mellom Oslo og Trondheim kan gå på flytende biogass. Det gjør det enklere, og mulig, for transportørene å legge om sin transport til biogass som et fossilfritt alternativ.

Artikkel

Ny fyllestasjon for biogass i Larvik

Fredag 1. oktober 2021 var Biogass Oslofjord tilstede på den offisielle åpningen av en ny fyllestasjon for biogass i Larvik. Fyllestasjonen ble bygget på initiativ fra Larvik kommune

«Kommunen har valgt å forskuttere denne investeringen i biogass slik at markedet kan komme etter», sier prosjektleder Øyvind Beyer. «Fyllestasjonen har blitt satt opp i samarbeid med Skagerak Air Liquide som leverandør og H&K Sandnes som utførende. Som medeier i Greve Biogass var det naturlig for Larvik kommune å tilby biogass som produkt.»

Ordfører i Larvik, Erik Bringedal, var tilstede og erklærte fyllestasjonen for åpnet. I tillegg var ASKO på plass med to biogassbiler fra deres flåte og fylte biogass fra den nyåpnede stasjonen.

Biogass Oslofjord gratulerer Larvik kommune med satsningen på biogass og ser frem mot å følge utviklingen i regionen videre.