Artikkel

– Flytende gass er beste alternativet

Flytende gass er det beste tilgjengelige klimaalternativet på markedet for tung region- og langtransport, skriver Volvo Trucks i en pressemelding.

Ved å erstatte diesel med flytende naturgass eller biogass, kan CO2-utslippene fra tunge lastebiler reduseres betydelig. Flytende naturgass (LNG) brukes i dag først og fremst i industriell drift, men har gode forutsetninger for å bli et konkurransedyktig kjøretøydrivstoff med betydelige miljøfordeler, ifølge Volvo Trucks. Selskapet har nå intensivert utviklingen av gassdrevne lastebiler for tung region- og langtransport.

Les også: Nye Volvo-lastebiler på biogass

Fossilt, men gir lavere utslipp

Å redusere miljø-ødeleggende utslipp fra tung kommersiell trafikk, er en utfordring som engasjerer politikere og transportinnkjøpere, fraktselskaper og kjøretøyprodusenter. I mai presenterte EU en forskrift som krever en reduksjon av CO2-tallene fra tunge kjøretøy fra og med 2019.

– Mange av kundene våre, og deres kunder igjen, jobber allerede målrettet for å redusere miljøavtrykkene sine. Denne forskriften vil føre til lavere utslipp, og vi ser en tydelig mulighet for å øke markedsandelen for LNG (flytende naturgass) som et ledd i denne løsningen. Visjonen vår er at lastebiler fra Volvo skal være utslippsfrie, men dette oppnår vi ikke med én enkelt løsning, men snarere gjennom flere parallelle løsninger, sier Lars Mårtensson, miljø- og innovasjonsansvarlig i Volvo Trucks.

Naturgass er åpenbart et fossilt drivstoff, men det kan gi 20 % lavere CO2-utslipp enn diesel, ifølge en pressemelding fra Volvo. Hvis biogass brukes i stedet, kan klimapåvirkningen reduseres med opptil 100 %, opplyses videre.

– Lett tilgjengelig

Ved å bruke metan i flytende form (LNG – Liquefied Natural Gas) skal det være mulig å frakte større mengder drivstoff, og dermed sikre de nødvendige kjørelengdene for langtransportoppdrag. Både naturgass og biogass består først og fremst av metan, som er en potent klimagass. Dette gjør at det er svært viktig å minimere risikoen for gasslekkasjer under transport, påfylling og drift av kjøretøyet.

Mens biogass hittil bare produseres i begrensede menger, er naturgass svært tilgjengelig på lang sikt globalt sett. Dette er en viktig forutsetning for storstilt utbygging, og det samme er et konkurransedyktig prisnivå. I mange europeiske land koster naturgass mindre enn diesel. En strategi for å bygge ut LNG-infrastrukturen er også med i EU-kommisjonens og medlemslandenes handlingspakker for å sikre Europas energitilførsel i på lang sikt.

– Alt i alt gjør dette at flytende gass er det beste, lett tilgjengelige klimaalternativet på markedet for lang- og tungtransport. Nå trenger vi gassdrevne lastebiler som kan konkurrere med diesel når det gjelder ytelse og drivstofforbruk, samt fortsatt utbygging av LNG-infrastrukturen. Vi har sett store fremganger innenfor begge områdene, sier Mårtensson i meldingen.

Artikkel

Enova støtter innkjøp av biogasskjøretøy

Bedrifter som vil kjøpe tyngre biogassdrevne kjøretøy og anleggsmaskiner kan nå få investeringsstøtte av Enova.

– Det har manglet gasskjøretøy med større motorer på det norske markedet. Nå er flere slike modeller på vei inn, og da åpner det seg muligheter for flere, for eksempel innen langtransport, til å ta i bruk biogass. Disse kjøretøyene koster mer i innkjøp enn tilsvarende dieselkjøretøy, så her ønsker vi å bidra tidlig for å få markedet i gang, sier markedsdirektør Audhild Kvam i Enova.

Økt bruk av biogass kan redusere klimagassutslipp i transportsektoren, særlig innen tungtransport og anleggsmaskiner. Det viser en rapport som ble lansert tidligere i høst. Enova tilbyr allerede proffmarkedet støtte til innkjøp av hydrogenkjøretøy og elektriske kjøretøy, og utvider nå dette støttetilbudet til også å gjelde tyngre kjøretøy (over 3,5 tonn) som kan gå på biogass.

Støtter også nødvendige fyllestasjoner

Til forskjell fra mange andre land har ikke Norge en utstrakt gassinfrastruktur hvor biogass enkelt kan blandes inn. Det er derfor få steder å fylle biogass i dag, og for enkelte virksomheter som vurderer biogasskjøretøy kan derfor en ny fyllestasjon være en forutsetning for å kunne gjennomføre innkjøpet. I slike tilfeller åpner Enova for å støtte også bygging av fyllestasjonen.

– Slik gjør vi det mulig for flere transportører å kutte utslipp ved å ta i bruk gasskjøretøy og biogass, samtidig som vi støtter biogassinfrastruktur i samsvar med etterspørselen i markedet, sier Kvam.

Støttesatsen til innkjøp av kjøretøy avhenger blant annet av størrelsen på virksomheten, og er begrenset til inntil 40 prosent av merkostnadene for store virksomheter og 50 prosent for små. Støtten til fyllestasjon kan utgjøre inntil 40 prosent av merkostnadene, og Enova stiller krav om langsiktige bruksavtaler mellom flåteeieren og eieren av fyllestasjonen.

Artikkel

Biogas för framtiden – regional utveckling och cirkulär ekonomi i dag och imorgon

Gikk du glipp av konferansen «Biogas för framtiden – regional utveckling och cirkulär ekonomi i dag och imorgon»? I videoen under kan du se hele konferansen på nytt!

Les mer om konferansen og last ned aktuelle presentasjoner og rapporter her.

Artikkel

Wärtisilä kjøper Pure Gas Solutions

Det finske konsernet Wärtisilä, som blant annet produserer utstyr for produksjon av flytende gass (LNG og LBG) i Norge, har nå kjøpt den svenske bedriften Pure Gas Solutions.

Pure Gas Solutions er en av de ledende produsentene av system for oppgradering av biogass til biometan som igjen kan benyttes som drivstoff.

På Biokraft (www.biokraft.no/ ) verdens største anlegg før flytende biogass som nå gjørs klar i norske Skogn skjer allerede et samarbeid mellom Pure Gas, som leverer oppgraderingen av biogass til ren biometan, og den norske delen av Wärtisilä som leverer kondenseringen av biogassen til flytende LBG.

Se: https://www.wartsila.com/media/news/04-10-2017-wartsila-to-acquire-puregas-solutions

Dette er ytterligere en indikasjon på at store internasjonale konsern investerer og ser en fremtid i biogass.

Artikkel

Nye Volvo-lastebiler på biogass

Volvo Trucks presenterer tunge lastebiler som kjører på flytende naturgass eller biogass. De nye tunge lastebilene har samme ytelse, manøvrerbarhet og drivstofforbruk som Volvos dieseldrevne modeller. I tillegg er CO2-utslippene til de nye lastebilene 20–100 % lavere enn diesel, avhengig av valget av drivstoff. Nye Volvo FH LNG og Volvo FM LNG er tilgjengelig med 420 eller 460 hk for tung region- og langtransport.
«Med de nye lastebilene som går på flytende naturgass eller biogass, kan vi tilby et alternativ med lav klimapåvirkning, som også innfrir de høye kravene til ytelse, drivstoffeffektivitet og kjørelengde. Dette er en kombinasjon som kundene våre i region- og langtransport krever», sier Lars Mårtensson, miljø- og innovasjonsansvarlig i Volvo Trucks.

I stedet for en motor med Otto-syklus, som er den tradisjonelle løsningen for gassdrevne kjøretøyer, drives Volvo FH LNG og Volvo FM LNG av gassmotorer som bruker teknologi basert på dieselsyklusen. Dette betyr at en transportør som velger gass, kan gjøre det uten å gå på akkord med manøvrerbarhet, drivstoffeffektivitet og pålitelighet. Volvos 460 hk gassmotor gir et dreiemoment på 2300 Nm, mens versjonen med 420 hk produserer 2100 Nm. Dette er det samme som de tilsvarende dieselmotorene til Volvo. I tillegg er drivstofforbruket på nivå med Volvos dieselmotorer, men 15-25 % lavere enn for tradisjonelle gassmotorer.

Drivstoffet som brukes, er naturgass i form av LNG (flytende naturgass) eller biogass, også kjent som LBG. Begge drivstoff er metanbaserte. Ved bruk av biogass reduseres klimaavtrykket med opptil 100 %, og med naturgass reduseres det med 20 %. Dette gjelder utslipp fra kjøretøyet under bruk, også kjent som «tank til hjul».

For å sikre maksimal kjørelengde fylles tankene med LNG, som lagres ved et trykk på 4-10 bar og en temperatur på -140 til -125 °C. Den største drivstofftanken rommer nok LNG til en kjørelengde på opptil 1000 km. Å fylle tanken tar omtrent like lang tid som å fylle diesel. Under kjøring varmes drivstoffet opp, settes under trykk og konverteres til gass før det sprøytes inn i motoren. For å antenne gassen blir en liten mengde diesel tilført under innsprøytingen. 100 % reduksjon i CO2-utslipp krever at fossil diesel erstattes med HVO (hydrogenert vegetabilsk olje) og kombineres med biogass.

Volvo Trucks samarbeider for tiden med gassleverandører og kunder om å utvikle og bygge ut LNG-infrastrukturen i Europa. Denne utviklingen får også politisk støtte i mange land samt fra EU. En strategi for å bygge ut LNG-infrastrukturen er også med i EU-kommisjonens og medlemslandenes handlingspakker for å sikre Europas energitilførsel i på lang sikt.

«Naturgass har åpenbare klimafordeler, den er konkurransedyktig priset i mange land, og det finnes tilstrekkelige reserver til å rettferdiggjøre utstrakt bruk. Fokuset på LNG-kjøretøyer legger grunnlaget for å sikre drivstoff- og kostnadseffektiv drift for kundene våre. Samtidig gjør vi det mulig å redusere klimapåvirkningen betydelig ved langtransport», sier Lars Mårtensson.

Volvo FM LNG og Volvo FH LNG kommer for salg våren 2018.