Artikkel

Litra skal kjøpe 100 biogassbiler

Det norske transportselskapet Litra AS skal de nærmeste fem årene investere i minimum 100 tunge kjøretøy med biogass som drivstoff. Gassen skal leveres av Skagerak Energi AS.

– Som bedrift har vi en forpliktelse til å redusere utslippene våre, og kjøper derfor hele tiden inn de mest moderne bilene med lavest forbruk og minst utslipp. Når vi nå ser at både tunge kjøretøy for biogass og biogassen er tilgjengelig, ser vi ingen grunn til å vente lenger og derfor satser vi på grønt på tanken, uttaler konsernsjef Vegard Narmo i Litra AS.

– Ser vi at dette går fortere enn planlagt, vil vi ikke vente med å kjøpe inn flere biler, fortsetter konsernsjefen i selskapet som skifter ut 50 – 80 biler hvert år.

Et av selskapene i Litra-konsernet – Litra Gass AS – er for øvrig en av landets største transportører av gass, med en flåte på cirka 55 kjøretøyer.

Kjede av fyllestasjoner
For å levere drivstoffet skal Skagerak Energi bygge opp en kjede av fyllestasjoner for biogass, i første omgang på Østlandet.

– For oss er dette løsningen på den sedvanlige høna-og-egget problematikken om hva som skal komme først. Nå har vi fått en privat transportør som er ledende for en grønnere transportsektor, og vil kjøpe inn biogass i så store mengder at det er grunnlag for å bygge ut et distribusjonsapparat, sier  Frode Halvorsen fra Skagerak Energi.

I første omgang skal de bygge strategisk plasserte, offentlig tilgjengelige fyllestasjoner på Østlandet.

– Men det er ikke til å legge skjul på at vi har blikket rettet mot en videre nasjonal ekspansjon, utdyper Halvorsen.

Biogassen skal i hovedsak leveres som flytende biogass (LBG), men også noe trykksatt biogass (CBG).

Artikkel

Vurderer støtte til tyngre biogass-kjøretøy

Det er både skjær i sjøen og lys i tunnelen for økt bruk av biogass i transportsektoren, viser ny rapport. Enova vurderer nå å utvide støttetilbudet.

– Biogass kan redusere klimagassutslipp i deler av transportsektoren. Rapporten viser at det er mulig å etablere et marked for biogass som på sikt kan stå på egne ben, særlig innen tungtransport og anleggsmaskiner, sier programansvarlig transport Konrad Pütz i Enova.

Rapporten «Muligheter og barrierer for økt bruk av biogass til transport i Norge» er skrevet av Sund Energy på oppdrag fra Enova, og blir presentert på Biogassdagen 29. august.

Volumene må opp

Den ferske rapporten peker på at lave volum i produksjon, distribusjon og bruk fortsatt er til hinder for økt bruk av biogass.

– I dag både produseres og forbrukes biogass i små og spredte volum, noe som gir høye kostnader i hele kjeden som det må stordriftsfordeler til for å redusere. Det blir ikke virkelig fart på dette markedet før gass blir billigere enn diesel, og biogass blir billigere enn naturgass, sier Pütz, som tror både teknologiutvikling, bedre ressursutnyttelse og økte krav til utslippskutt vil bidra positivt for omsetningen av biogass.

Det er relativt lav etterspørsel etter biogass i dag. For at flere skal ønske å ta i bruk biogass, løfter rapporten fram at noe må gjøres med investeringskostnaden på kjøretøy og mangelen på fyllestasjoner.

– Gasskjøretøy koster mer i innkjøp, og en begrenset tilgang på de tyngste og mest krevende kjøretøyene har vært en flaskehals. I tillegg er det få fyllestasjoner og kostbart å bygge opp den infrastrukturen, sier Pütz.

Nye kjøretøy åpner for nye støttemuligheter

– Både produksjonsvolumet og etterspørselen må opp dersom man skal klare å bygge et levedyktig marked på sikt. På produksjonssiden ser vi det derfor som hensiktsmessig å fortsette å støtte teknologiutvikling og industrialisering, forsikrer Pütz i Enova.

Enova vurderer nå også støttemuligheter for å øke etterspørselen, avslører han:

– Konkurranseevnen til biogass er potensielt størst innen tunge kjøretøy og anleggsmaskiner, men det har manglet kjøretøy med større motorer på markedet. Disse er nå på vei inn, og da blir det straks mulig og interessant for oss å bidra til å øke etterspørselen. Vi ser nå på hvordan vi eventuelt kan støtte kjøp av tyngre biogassdrevne kjøretøy, og tar gjerne imot innspill i denne prosessen.

Artikkel

Internasjonal gigant satser tungt med Skagerak Energi på fornybar transport

Med den internasjonale industrigiganten Air Liquide tungt inne på eiersiden i Skagerak Naturgass AS, forsterker Skagerak Energi satsningen på fornybar energi, som biogass, inn mot transportsektoren. Erfarne Air Liquide skal gi løftet som trengs for å ta en enda tydeligere posisjon i det grønne skiftet.

Den nye satsningen skjer i datterselskapet Skagerak Naturgass AS, som inntil nylig nå har vært heleid av Skagerak Energi. 31.juli 2017 gikk franske Air Liquide inn som hovedeier, med 51 prosent eierandel. Skagerak Energi fortsetter med en betydelig eierandel på 49 prosent. De nye partnerene har store planer for ytterligere investeringer i ny infrastruktur knyttet til først og fremst produksjon, lagring og distribusjon av biogass og distribusjon av hydrogen til kjøretøy og skip i Norge. Biogass er også velegnet som fornybarerstatning for naturgass til industrien.

Biogass er kroneksempelet på en perfekt sirkulær bioøkonomi. Eksempelvis blir husdyrgjødsel og matavfall utnyttet til å lage drivstoff til biler, skip og tog, og biogjødsel til landbruket. Når fornybar biogass erstatter diesel og andre fossile energikilder, får vi både klima- og miljøgevinst. Klimagevinst ved at fornybart erstatter fossilt. Miljøgevinst ved at gass har lavere utslipp av lokal miljøforurensing som NOX, svovel og støv. Innenfor hydrogen er Air Liquide en pioneer og blant verdens ledende aktører – der selskapet er representert i hele kjeden – fra produksjon til lagring og videre til distribusjon.

– Air liquide er fornøyd med å utvide vår posisjon innenfor det grønne transportsegmentet på nytt territorium, takket være dette partnerskapet med et selskap som på få år har klart å sikre en attraktiv markedsposisjon for biogass i Norge. Biogass er et alternativ til fossilt drivstoff, som på samme måte som hydrogen, responderer godt på vår tids utfordringer knyttet til energi, klima og miljø. Med mer enn 50 biogass-anlegg verden rundt og nesten 60 bio-NGV-fyllestasjoner i Europa, er dette nye partnerskapet en milepæl for Air Liquide innen det grønne transportområdet og en mulighet til å være med å tegne morgendagens energikart, sier Philippe Merino, visepresident i Air Liquide Global Markets & Technologies.

– Vi er stolt over hva våre folk har fått til på biogass. På kort tid har vi blitt en betydelig leverandør av biogass til transportsektoren. Nå er tiden inne for et nytt løft. Derfor er vi svært fornøyd med å ha funnet en utviklingspartner som har det som trengs for å bli med på et slikt løft. Vi har nå funnet en partner med ledende teknologisk og kommersiell kompetanse internasjonalt. Når vi kobler dette sammen med deres globale portefølje av tilsvarende virksomheter innen biogass og hydrogen, så ligger det meste til rette for at høye ambisjoner ikke bare kan settes, men også kan nås, sier en fornøyd konsernsjef i Skagerak Energi, Knut Barland.

Frode Halvorsen, som leder selskapet som nå har fått inn en tung internasjonal aktør på eiersiden, understreker at det nye partnerskapet er en god anerkjennelse av det arbeidet som er gjort i selskapet over mange år.

– Vi leverer allerede biogass til en rekke offentlige og private transportaktører i Telemark, Vestfold og Østfold og stiller nå med klare nasjonale ambisjoner. Dette vil komme gamle og nye kunder til gode i form av mer konkurransedyktige produkter og tjenester, samt forsterket teknologisk og kommersiell kapasitet. Fremtiden ser lys og grønn ut, sier Halvorsen i en pressemelding.

Halvorsen synes det er bra at elbil-parken i Norge vokser, men har en klar oppfordring til politikerene:

– Tyngre kjøretøy på biogass bør ha samme rammevilkår som tyngre kjøretøy på el og hydrogen. Incentiver må til for å få transportbransjen til å legge om til mer klima- og miljøvennlige kjøretøysflåter. Her må politikerene på banen og lede vei. Det kan de gjøre ved å redusere engangsavgiften på tyngre kjøretøy som bruker biogass og la de slippe billigere eller helst gratis gjennom bommene, avslutter Frode Halvorsen.

Artikkel

Fransk matvaregigant satser på biogass

Den franske matvaregiganten Carrefour fortsetter sin satsning på biogass. Nylig åpnet matvarekjeden en ny offentlig tilgjengelig fyllestasjon i Paris sammen med det franske gasselskapet ENGIE.

Med denne nye fyllestasjonen befester Carrefour sin satsning på biogass og utviklingen av biomethan til bruk i transportsektoren. Ved å oppfordre til bruk av et produkt som ikke kan flyttes, har Carrefour valgt en energikilde som skaper arbeidsplasser i Frankrike og støtter opp om landbruket.

Allerede i 2013 begynte Carrefour og GNVERT å utvikle og teste bruk av bio-CNG til langtransport av gods. Oppmuntret av resultatene valgte Carrefour å gjennomføre en enorm satsning på det fossilfrie drivstoffet. Nå ser matvarekjeden for seg, etter åpningen av ni fyllestasjoner, å ha 200 lastebiler med leveranser til 250 butikker i byer som Paris, Marseille, Lyon, Bordeaux og Lille i løpet av 2017.

Valget av biogass som drivstoff kom som en konsekvens av Carrefours ambisiøse transport-policy som sikter mot en 30% reduksjon i klimagassutslipp per pall fraktet sammenlignet med 2010. Lastebilene som har blitt tatt i bruk har gitt en reduksjon på 75% i klimagassutslipp, ingen partikkelutslipp og en 50% reduksjon av lydforurensning.

Den nye fyllestasjonen ved La Courneuve i Paris muliggjør at 60 av Carrefours lastebiler kan fylle opp tankene på nytt hver eneste dag. Sentralt plassert ved hovedrutene i Frankrike, A86 og A1, er stasjonen også tilgjengelig for allmennheten.

– Reduksjon av klimagasser er et stort problem for samfunnet. Vi må sammen jobbe for å overvinne denne utfordringen. Det er derfor Carrefour og ENGIE ruller ut biomethan i et bredt spekter i Frankrike, og nå åpner deres nettverk av fyllestasjoner for alle transportaktører, sier Florence Batchourine, Supply Chain Director i Carrefour Frankrike i en pressemelding.