Artikkel

Lynkurs i biogass

Statsråd Jan Tore Sanner fikk oppdatert informasjon om biogass-satsingen i Vestfold og Grenland på Rabben i Skien 23. august. Rabben er fyllestasjon for biogassbusser og renovasjonsbiler i Grenland.

Verdikjeden ble presentert

Det var en interessert og spørrevillig kommunal- og moderniseringsminister som ønsket å høre om hele verdikjeden for biogass i Vestfold og Grenland, og hvordan dette passer inn i et interregional samarbeid.

Representanter fra Greve Biogass, Renovasjon i Grenland, Skagerak Naturgass, Nettbuss, Høgskolen i Telemark, Vestfold klima- og energiforum og interregprosjektet Biogass Oslofjord holdt løpende informasjoner fra sitt ståsted i verdikjeden.

Gleder og utfordringer

Biogassfabrikken – «den Magiske fabrikken» i Tønsberg går for fullt, og skal åpne offisielt 13. september. Det unike samarbeidet med landbruket har gitt anlegget status som «Nasjonalt biogassanlegg».

Landbruket leverer i stor skala husdyrgjødsel og mottar biogjødsel i retur fra Greve Biogass. Dette er et stort klimagrep innen landbruket og i samspillet med en industriell bedrift. Regjeringens mål om 30% gjødsel gjennom biogassanlegg er allerede nådd i Vestfold.

Gårdsbaserte biogassanlegg er utviklet som pilot i Telemark, og vil kunne dekke behovet der store biogassfabrikker ikke er aktuelt. Det er nå klart for kommersiell lansering  for et større marked både i Norge og internasjonalt.

75 busser er allerede på biogass i Grenland og Tønsbergområdet, og renovasjonsbilene kjører også grønt. Det er fyllestasjoner for busser og renovasjonsbiler i Tønsberg, på Rabben i Skien og ved biogassfabrikken. Men bare pumpene ved Greve Biogass er tilgjengelig for private gassbileiere.

Et marked for biogass som drivstoff er under oppbygging lokalt. Seks bykommuner i Vestfold og Grenland vil nå bygge fyllestasjoner for biogass som er tilgjengelige for alle – hvis det gis Klimasats-midler fra Miljødirektoratet. Så gjenstår jobben med å bygge opp et kundemarked.

Buss- og renovasjonsnæringene har svart på klare politiske bestillinger om klimanøytral transport i Vestfold og Telemark.

Transportørene er i all hovedsak godt fornøyd med gasskjøretøyene. Teknologiske justeringer og utvikling vil rette på detaljer. Rekkevidde og logistikk ved påfylling har forbedringspotensiale.

Viktige signaler fra biogassbransjen

Det må trykkes på for å få opp fyllestasjoner for biogass lokalt og i et regionalt nett. Det tar tid å bygge opp et public marked som er økonomisk regningssvarende.

Regjeringen må derfor åpne for at Enova kan stimulere til bygging av fyllestasjoner, noe som tidligere var Transnovas oppgave.

Interregionalt samarbeid betyr mye for FoU-innsatsen innen bransjen.

Offentlige innkjøp av varer og tjenester er et kraftig virkemiddel i overgangen til fornybarsamfunnet i transportsektoren. Usikkerhet om rekkevidden i lov om offentlige anskaffelser og manglende tydelige retningslinjer for miljøkrav gjør at dette ikke utnyttes slik det kan.

Avgiftssystemet for personbiler og varebiler med duelfuel bør mykes opp for å fange opp velegnete bilmodeller med biogassdrift. Stikkord er volum på reserve bensintank og vektgrenser.

Et bompengeincentiv tilsvarende som for elbiler og hydrogen vil være et kraftig signal i favør av biogass som fornybart drivstoff.

Artikkel

4 mill. kr til forprosjektmidler til nyskapende bionæringer

Forskningsrådet og Innovasjon Norge lyser ut 4 millioner til forprosjekter som skal gjøre det lettere for bedrifter å søke om og få midler til å videreutvikle bioøkonomien.

Forprosjektmidlene skal gjøre det lettere for bedriftene, særlig små og mellomstore bedrifter (SMB), å komme i gang med å gjøre sine gode ideer om til noe som kan bidra til verdiskaping i virksomheten.

– Innovasjon Norge har valgt Bioøkonomi som et av de seks mulighetsområdene Norge bør satse på. Forventningen til en felles utlysning med Forskningsrådet innen bioøkonomi er å bidra til et mer sømløst og tilgjengelig virkemiddelapparat for næringslivet. I denne omgang er utlysningen til forprosjekter, som vi håper vil gi grobunn for mer samarbeid og flere større prosjekter i fremtiden, sier Sigridur Thormodsdottir, leder for biobaserte næringer i Innovasjon Norge.

Hvorfor bioøkonomi?

Bioøkonomien favner all bærekraftig, effektiv og lønnsom produksjon, utnyttelse og foredling av fornybare biologiske ressurser. Bioøkonomi omfatter verdiskaping, inkludert produkter og tjenester, basert på produksjon og utnyttelse av fornybare biologiske ressurser.

Søknadsfrist: 12.10.2016 kl. 13:00 CEST
Status: Planlagt
Antatt tilgjengelige midler: Det kan søkes om mellom 200 000 og 400 000 kroner per forprosjekt. Den offentlige støtten kan maksimalt utgjøre 50 % av totalkostnadene til prosjektet. Det er satt av til sammen 4 mill. kroner til denne utlysningen. Innvilgede prosjekter vil få finansiering enten fra Forskningsrådet eller Innovasjon Norge.

Norges rike tilgang på biologisk råstoff gjør at potensialet for å øke verdiskapingen i Norge er stort. Helt nye produkter og tjenester kan skapes i brytningen mellom de tradisjonelle primærproduksjonene, videreforedlingen og nye teknologiske løsninger.

Kontaktperson: 

Ann-Mari Skinne
Tlf: 69139145
E-post; ann-mari.skinne@innovasjonnorge.no

For mer informasjon:

http://www.innovasjonnorge.no/no/Nyheter/4-millioner-kroner-til-forprosjektmidler-til-nyskapende-bionaringer/#.V1k6RE1f1aQ

http://www.forskningsradet.no/prognett-bionaer/Nyheter/Senker_terskelen_for_bedriftene/1254018524589

Artikkel

– Vi er sikre på at CNG blir jernbanens drivstoff for fremtiden

Hexagon Composites heleide datterselskap, Hexagon Lincoln, har inngått en joint venture-avtale med Allegheny Creative Energy Solutions LLC (ACES) og Resonance Mode, Inc for å opprette en ny enhet. Som majoritetseier, vil Hexagon Composites støtte den nye enhet i å utvikle og produsere CNG drivstoffløsninger for jernbanen.

– Som pioner innen CNG-for-rail, er vi svært glade for å gå sammen med produsenten Hexagon Composites og et innovativt ingeniørfirma som Resonance Mode. Vi er sikre på at CNG blir jernbanens drivstoff for fremtiden, sa Ross Rowland, styreleder i ACES, LLC.

ACES og resonans Mode har lang erfaring med amerikanske jernbaner og har utviklet prototyper, drivstofflagere og trackfyllesystemer med Hexagon Composites TITAN sylindere. Hovedfokus vil være det amerikanske markedet, men de skal utvikle nye løsninger over hele verden. CNG er den mest økonomiske drivstoff for lokomotiver og vil betydelig redusere motoreksospartikler og forminske utslippene i sine omkringliggende samfunn.

– Vi ser store muligheter i det globale jernbanemarkedet, selv med dagens oljepris, sier Frank Häberli, Vice President, Mobile Pipeline, Hexagon Lincoln. – Langsiktig konkurransedyktig drivstoffpriser og møte reduserte utslippskrav, spesielt for jernbane som opererer i byområder, er svært viktige markedsdriverne for innføringen av CNG i dette segmentet.

Les mer her.

Artikkel

– Det var som å komme til himmelen

Bussjåførene i Østfold koser seg bak rattet på biogassbussene.

Sommeren 2013 startet satsningen på biogassbusser for fullt i Østfold. Da ble de fleste gamle dieselbussene erstattet med flunkende nye gassbusser. Nå, tre år senere, er det rundt 105 røde biogassbusser som frakter innbyggerne mer miljøvennlig rundt i fylket.

De nye bussene ble i 2013 møtt med en viss skepsis blant de ansatte, men ifølge bussjåfør Wille Hansen har det kun vært positive opplevelser etter skiftet.

– Alt er mye bedre. Det være seg støynivå, varme på vinteren, komfort både for sjåfør og passasjer, og driftsikkerhet. Vi har ikke hatt noen problemer i det hele tatt når det gjelder biogassen. Den største forskjellen jeg vil nevne er nok hvor rolige de er. De er mye mer behagelige å kjøre. Bussen er nå tre år gamle, men er like stramme og fine. Det er perfekt, forteller Hansen.

WilleHansen

Velkjente barnesykdommer som ofte oppstår når man tar i bruk ny teknologi, har vært helt fraværende.

– Når vi kommer inn med bussene når vi er ferdige for dagen er det bare å koble på en slange og dra hjem. Tidligere måtte vi stå ute og fylle, uansett om det var 20 minusgrader eller 30 varmegrader. Det er bra for sjåførene og man sparer utgifter ved at man slipper ansatte som jobber på skift for å fylle drivstoff på bussene.

– Passasjerene er kjempefornøyde. Støynivået og det at det er lettere å komme inn og ut av bussen er nok en faktor her. Her kommer de seg lett inn med både barnevogner og rullator. Hverdagen har blitt mye bedre både for sjåfører og passasjerer, sier bussjåfør Wille Hansen.

En vellykket politisk satsning

Et av hovedmålene i fylkesplanen for Østfold er at Østfold skal være et fylke som ivaretar klima, natur og kulturlandskap, og som tar miljøhensyn i offentlig og privat sektor.

I Østfold er transport den største kilden til utslipp av klimagasser. Det er derfor viktig både å øke andelen som reiser kollektiv, men samtidig at kollektivtrafikken er så miljøvennlig som mulig.

Østfold fylkeskommune satset på biogass i avtalen med Nettbuss Øst fra 1.juli 2013. Avtalen omfatter 105 busser og det er etablert to åpne fyllestasjoner for biogass i Fredrikstad og Sarpsborg. Biogassbussene er et viktig bidrag for å nå målet om en halvering av klimagassutslippene i forhold til 1990-nivået.

fredriknorlandfredrikstad2

Avtalen er også et viktig bidrag for å nå sentrale målsettinger i regional transportplan for Østfold om å «etablere et transportsystem som fremmer helse, miljø og verdiskapning og bidrar til en bærekraftig regional utvikling med attraktive byer og bygder i Østfold».

– Som et gammelt «dieseldyr» med mange år i bussbransjen var jeg særdeles skeptisk til biogass-satsningen i fylket. Uten klare politiske føringer, en vilje til å følge opp med nødvendige midler, og en aktiv jobb fra miljøavdelingen i fylkeskommunen, ville en nok fortsatt hatt fokus kun på diesel som driftsmiddel. Har nå endret mine holdninger og meninger helt klart til en positiv biogassmann (miljømann) og kan pr i dag ikke se noen negative driftsforstyrrelser ved biogass-satsningen, sier Børre Johansen, direktør Østfold Kollektivtrafikk.

Biogass er klimanøytral gass produsert ved nedbrytning av organisk materiale som for eksempel matavfall fra husholdningen og husdyrgjødsel fra gårder. Biogass gir en redusert klimapåvirkning på opp mot hele 90 prosent, sammenlignet med en ordinær dieselbuss.

Satsningen fikk i november 2013 2.plass under den nasjonale kåringen av lokale klimatiltak i Norge.

Nytt prosjekt i Oslofjordregionen

Oslofjordregionen har allerede flere gode eksempler på virksomhet innenfor biogass. Potensialet for økt produksjon er stor. Verdikjeden og teknologien er derimot umoden og nødvendig investeringer er ikke alltid bedriftsøkonomisk lønnsomme i en tidlig fase. Det ønsker prosjektet Biogass Oslofjord, som Østfold fylkeskommune er en del av, å gjøre noe med. Hovedmålet med prosjektet er å realisere potensialet som ligger i en bærekraftig og regional utnyttelse av energien i gjødsel, slam og organisk avfall i Osloregionen.

– Østfold Fylkeskommune har satset tungt på drift av biogassbusser siden 2013. Vi har svært positive erfaringer med dette, både driftsmessig men også ringvirkningene dette har gitt for næringslivet som leverandør i alle ledd av verdikjeden. For at Østfold skal videreutvikle sin rolle som aktør innen dette området, er Biogass Oslofjord en svært viktig satsting som jeg tror vil gi betydelige synergier for alle de involverte aktørene i tida framover.  Her har alle noe å lære og lære bort, og jeg ser fram til at å se fruktene av dette arbeidet, sier leder av Samferdselskomiteen Olav Ingebjørn Moe.

Hovedmålet med prosjektet er å realisere potensialet som ligger i en bærekraftig og regional utnyttelse av energien i gjødsel, slam og organisk avfall i Osloregionen.

Artikkel

IKEA investerer i fornybar energi

Møbelgiganten IKEA har i sommer annonsert at de vil øke investeringen på fornybar energi, med biogass som et av satsningsområdene.

Pressemeldingen viser til at IKEA har lagt planer for biogassdrevne brenselcellesystemer på fire nye lokaler i California. Oppgraderingen skjer kun et år etter at møbelgiganten fullførte installeringen av et lignende system på IKEA Emeryville, San Francisco.

IKEA planlegger nå å utvide benselcelle portoføljen til 1,3 MW med et system på et annet anlegg i San Francisco-området, samt tre butikker i Sør-California. Etter planen skal de nye systemene være installert og klare for drift innen høsten 2016. Den svenske møbelkjeden har allerede solcellepanel på takene til alle de fire butikkene.

Les hele pressemeldingen fra IKEA her.