Artikkel

Hvordan få biogass fra politisk prosjekt til blomstrende marked?

Få, store offentlige sluttbrukere.  Overkapasitet i produksjon. Behov for utbygging av infrastruktur Det er blant utfordringene biogassaktørene i Osloregionen står overfor. Dette kommer frem i den ferske markedsrapporten som Rambøll har laget på oppdrag fra klyngen Biogass Oslofjord.

– Per i dag er det mest busser og renovasjonsbiler som bruker biogass som drivstoff.  Vi ser også at det er litt bruk i varesektoren.  Foreløpig lite i personbil og noe i gods, sier Linn Helland i Rambøll.

Hun konkluderer:

– Det vil få en enorm utvikling fremover med de signalene som er kommet fra eksisterende aktører.

Per Wennerberg er prosjektleder i klyngen Biogass Oslofjord.  Han sier Sverige er et av landene som er kommet lengst i utnyttelsen av biogass som drivstoff.

– Vi begynte på 90-tallet og i dag så finnes det flere tusen biogassbusser.  HVer sjette buss som går i kollektivtrafikk i Sverige går på biogass og hver fjerde taxibil går også på biogass, sier Wennerberg.

Han mener Norge har mye å lære av utviklingen i det svenske biogassmarkedet.

Les hele biogassrapporten her:

Markedsrapport biogass Oslofjordregionen Rambøll

Artikkel

Biogassbilene kommer

Telemark har fått sin første biogassbil, men det kan snart bli flere. Flere bilmerker produseres allerede i biogassversjoner. Ikke er de spesielt dyre heller.

Elbiler er i vinden som aldri før, men batteriene er deres akilleshæl. Det finnes ikke nok litium til å gjøre hele verdens bilpark elektrisk med dagens batteriteknologi.

Biogass kommer
I mange år vil forskjellige teknologier fortsatt være i bruk. Biogass vil være en av dem, og fordelene er flere. Biogass er fornybar, klimanøytral og basert på gjenvinning.

Flere bilprodusenter tilbyr allerede i dag bilmodeller basert på biogass, eller metangass som det egentlig er. Bilene har som regel små bensintanker i tillegg. Motoren kan gå både på biogass og bensin slik at de foreløpig få fyllestasjonene for biogass ikke er noen hindring.

Her kan du finne oppdatert oversikt over hvilke biler som er mulig å få i biogassversjon.

Finn biogassbil på Finn.no

Gassbilene koster omtrent det samme som en vanlig diesel- eller bensinbil i innkjøp. På Finn.no finnes det ganske mange brukte Volkswagen Caddy til salgs. De fleste er til salgs i Stavanger-området hvor Lyse har hatt fyllestasjoner for biogass i flere år allerede.

Literpris som diesel
Literprisen på biogass ligger rett under dieselprisen, for tiden rundt 12 kroner literen. Forbruket varier litt for de ulike kjøretøyene, men tommelfingerregelen er mellom 0,7 og 0,8 liter per mil.

I Vestfold og Telemark er det per i dag bare biogasspumpen på Rygg utenfor Tønsberg som er åpen for allmenheten. De neste par årene vil det trolig dukke opp flere.

Administrerende direktør Frode Halvorsen med Skagerak Naturgass og Telemarks første bil som går på biogass.

FOTO: KJELL LØYLAND

Artikkel

Fyller tanken med bananer

Nå fyller busser og renovasjonsbiler i Grenland tanken med kortreist, fornybar og klimavennlig biogass.

På bussoppstillingsplassen Rabben, nær grensen mellom Skien og Porsgrunn, var det den 23. juni klart for åpning av Telemarks første fyllestasjon for biogass.

Magisk fabrikk med fantastisk produkt
– I Tønsberg har de en magisk fabrikk hvor de blander sammen matavfall og husdyrgjødsel. Ut av dette kommer det et fantastisk produkt, nemlig biogass, fortalte administrerende direktør i Skagerak Naturgass, Frode Halvorsen, i sin åpningstale.

Biogass er kjemisk sett det samme som naturgass. Begge deler er metangass, men der naturgassen hentes opp fra bunnen av Nordsjøen kommer biogassen fra organisk avfall.

Luktfri
En annen fordel med biogassen er at den er tilnærmet luktfri. Det setter Ellen Sørby fra Norges astma- og allergiforbund pris på.

– Dette er et godt stykke på vei til bedre luft i Grenland. Jeg vil også slå et slag for barna våre som ofte har større problemer med luftveiene enn oss voksne. Frisk luft for lungene er bra for ungene pleier vi å si.

Viktige fylkeskommuner
Sørby stod for den offisielle åpningen av fyllestasjonen sammen med konsernsjef Knut Barland fra Skagerak Energi.

– Jeg vil rette en takk til fylkeskommunene i Vestfold og Telemark som har brukt anbudsmakten og stilt krav til bruk av biogass ved utlysning av nye busskonsesjoner. Så må jeg også få takke busselskapene for at de har tatt utfordringen, sa Barland.

75 busser på biogass
Den 28. juni settes 25 biogassbusser inn i ordinær drift i Grenland. Allerede er 14 renovasjonsbiler på veien og henter avfall fra husholdningene.

I Vestfold åpnet Skagerak Naturgass og Unibuss en tilsvarende fyllestasjon den 20. juni. Unibuss har gått til anskaffelse av 50 gassbusser som nå settes i trafikk i Tønsberg-området. Flesteparten av renovasjonsbilene i Vestfold har allerede gått på biogass en stund.

Ellen Sørby fra Norges astma- og allergiforbund og konsernsjef Knut Barland fra Skagerak Energi stod for «snorklippingen» av biogasspumpen i Skien. Snoren bestod av kledelig grønne matavfallsposer.