Artikkel

25 nye gassbusser skal gi renere luft

Om to uker blir alle bussene i Grenland gule over natta, og de skal forurense mindre.

25 av de 90 gule bussene skal gå på gass.

– Det blir gassbusser på alle hovedrutene, metrorutene og pendlerrutene, fra tirsdag 28.juni, forteller assisterende avdelingsleder Thor Kristiansen i Nettbuss Sør til Varden.

Gassbussene skal kjøre halvparten av alle kilometerne som skal kjøres hver dag.

– Vi beholder bare åtte til ti av de gamle bussene, fortsetter Kristiansen. Men de skal bli gule, de også etter hvert.

Renere diesel

Dieselbussene som beholdes, samt de 58 nye som er handlet inn, kan kjøre med EuroV-, EuroVI- eller HVO-diesel. Cirkel K selger dieselen fra et nytt tankanlegg på Tollnes, slik at alle de vanlige dieselbussene nå skal få redusert utslipp. Kort fortalt er HVO-disel laget av biologiske produkter. Dermed er denne dieselen uten utslipp av polyaromater, aldehyder og benzen, som finnes i vanlig mineralsk diesel.

– Det vil gi renere luft. Når det som kommer inn i tankene er rent, er det som kommer ut eksosen mindre farlig også, fastslår Kristiansen ovenfor avisen.

Fornøyd fylkesordfører

Overgangen til busser som slipper ut mindre, skjer etter en lang politisk prosess som startet i 2013. Fylkesordfører Sven Tore Løkslid forteller at fylkespolitikerne bestemte seg for å ta gassbusser inn i kollektivanbudet. Det betyr at om et selskap skulle tilby seg å kjøre bussruter i Grenland, måtte det ha gassbusser. Minst halvparten av 4,5 millionene rutekilometer måtte kjøres med gassbusser, krevde anbudet. Det betyr et snitt på opp mot 100.000 per gassbuss.

– Vi ville gjøre noe for å få renere luft og mindre luftforurensing. Det vil vi oppnå om veksten i trafikken skjer i kollektivtrafikken. Når bussene går på gass, har de mye lavere utslitt, sier Løkslid til Varden.

 

 

Artikkel

Antec Biogas kåret til vinner av Bioenergy Innovation Award!

Antec Biogas ble kåret til vinner av Bioenergy Innovation Award 2016. Prisutdelingen fant sted i Amsterdam 7. juni i forbindelse med European Biomass Conference and Exhibition (EUBCE), en stor internasjonal bioenergikonferanse.

Innovasjonsprisen ble introdusert i 2011 av Forskningssenteret CenBio, ett av de åtte første nasjonale forskningssentrene for miljøvennlig energi som ble utnevnt av Norges forskningsråd. Juryen består av representanter fra Forskningsrådet, Norsk Bioenergiforening, Innovasjon Norge, Enova, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og CenBios vertsinstitusjon SINTEF.

Kriteriene for prisen går ut på at produktet må ha bidratt til nytenking i bransjen, det må være forskningsbasert og det må ha et kommersielt potensiale.

Juryens begrunnelse er at Antec Biogas scorer høyt på alle de tre kriteriene og får prisen for ”et mulig stort skifte innen produksjon av biogass”. Juryen meddeler at biogass kan bli en lønnsom kilde for grønn energi, og man ser for seg en halvering av kostnadene ved produksjon av biogass med Antec sin løsning.

Egil Andersen er adm. direktør hos prisvinneren Antec Biogas. Han forteller til Gemini at selskapet ønsker å bidra til økt og effektivisert biogassproduksjon i Europa.

– Ved bruk av vår nyutviklede biogassreaktor kan småskala anlegg i landbruket øke, mindre kloakkrenseanlegg kan starte produksjon av biogass og store komplekse anlegg kan bli mer produktive, sier Andersen.

Antec Biogas har sitt utspring i fagmiljøet ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO). Selskapet ledes fra Oslo, har forskningssenter/teststasjon ved NMBU på Ås og sitt produksjonssenter i Råde i Østfold.

Artikkel

Vant årets innovasjonspris

Greve biogass vant onsdag «Årets innovasjonspris» under Avfallskonferansen i Tromsø.

Biogassanlegget, som holder til i Tønsberg, går ofte under navnet som «Den magiske fabrikken».

Ved å bruke husdyrgjødsel og matavfall i Den Magiske Fabrikken, bidrar man til betydelig reduksjon i klimautslipp i landbruket, samt at det i tillegg til klimavennlig biogass produseres verdifull biogjødsel til produksjon av ny mat. Samarbeidet med landbruket er unikt. Det har gitt anlegget status og støtte som nasjonal biogasspilot. Landbruks- og Matminister Listhaug kom i november på besøk for å studere dette nærmere. Anlegget har status som nasjonalt pilotanlegg, nettopp pga denne integreringen med landbruket. I Vestfold vil Den Magiske Fabrikken allerede i 2016 nå regjeringens målsetting om at 30 % av all husdyrgjødsel skal brukes til biogassproduksjon innen 2020.

– Fabrikken gjenvinner alt kildesortert avfall fra Asker til Kragerø og benytter flytende husdyrgjødsel fra landbruket som prosessvann, sier daglig leder Andreas Gillund hos Greve Biogass.

Anlegget ble satt i drift i januar i år og kan bygges ut i tre til fire trinn. Gillund beskriver fabrikken som det største klima- og miljøtiltaket i Vestfold og Grenland noensinne.

– Trinn en har en årlig produksjonskapasitet på 158.000 tonn biogjødsel, 7.000 tonn grønn Co2 og 6.8 millioner normalkubikkmeter med drivstoff. Det tilsvarer 6,8 millioner liter diesel.

De bidrar dermed til den forventede veksten av biogass de kommende årene. 

Det kommunale selskapet leier anlegget på langtidskontrakt fra Tønsberg kommune. Selve driften er konkurranseutsatt og gjøres av Drammens-selskapet Lindum.

Artikkel

Nye praktikanter på plass

Vi i Biogass Oslofjord har i sommer gleden av å ha to praktikanter som gode medhjelpere. Disse skal hjelpe oss med ulike utredninger omkring biogass som drivstoff i Oslofjordregionen, og da blant annet:

  • Sammenstilling av eksisterende studier om CO2 effekter med forskjellige drivstoff.
  • Biogass i fylkeskommunene med hensyn til klima- & energiplaner.
  • Case study: Renovasjonsbiler som drives av biogass.
  • Case study: Suksessrik innføring av biogassbusser i kollektivtrafikk.
  • Kartlegging av status før anbud på kollektivtrafikk og renovasjonsbiler i Oslofjordregionen.

Våre to praktikanter er henholdsvis Kristian Ebnes og Hanna Gjessing, som begge er studenter på NMBU i Ås.

Vi ønsker de varmt velkommen til prosjektet.

 

Artikkel

Nå kan du kjøre buss på biogass

  1. 91 nye og miljøvennlige busser i Vestfold.

Mer enn 50 av de nye bussene skal kjøre på biogass produsert lokalt i Vestfold. Disse bussene får energien sin fra kortreist matavfall fra husholdninger og landbruksavfall.

– Med dette markerer vi oss i den nasjonale satsingen på fornybar energi, og vi ser nå et resultat av mange års arbeid for å få miljøvennlig kollektivtransport i Vestfold. Det er en sterk satsning i fylket på biogass, både som miljøtiltak og verdiskapningsinitiativ, sier Hans Hilding Hønsvall, leder for hovedutvalg samferdsel og areal i Vestfold fylkeskommune.

Han presiserer at 50 busser på biogass er en milepæl, og et godt stykke på vei til målet om at alle busser i Vestfold skal ha klimanøytrale driftsavtaler.

Historisk busstur

Biogassbussene er på plass i Vestfold, og er i drift fra 1. juli. Men allerede denne uken gikk den aller første turen med passasjerer, med blant annet lederen for hovedutvalg samferdsel og areal ombord.

– Det er historiens aller første busstur på biogass i Vestfold med passasjerer om bord. Det er jo som å kjøre vanlig buss, men jeg vet at det er mye bedre for miljøet, sier Hønsvall. Han legger til at for halvannet år siden vedtok fylkestinget at 70% av bussene i Vestfold skal gå på fornybar energi.

image2

Klimanøytral gass

Biogass er klimanøytral gass produsert ved nedbrytning av organisk materiale som for eksempel matavfall fra husholdningen og husdyrgjødsel fra gårder. Biogassen fraktes i rørgate fra gassanlegget og ned til Unibuss sitt bussanlegg i Måkeveien i Tønsberg der de nye gassbussene blir tanket. Biogass gir en redusert klimapåvirkning på opp mot hele 90 prosent, sammenlignet med en ordinær dieselbuss.

– Bedre for passasjerene

VKT er fornøyd med at det kommer mer miljøvennlige og komfortable busser.

– Med bruk av biogass reduserer vi utslippet av CO2 med over 4000 tonn årlig. For de reisende gir de nye bussene bedre komfort, sikkerhet og økt kapasitet da flere av bussene er lengre og med flere sitteplasser enn i dagens, sier Erik Gundersen, administrerende direktør i VKT.

Gir miljøgevinst

 Alle de nye bussene har siste og beste motorteknologien i markedet, som tilfredsstiller den strengeste utslippsnormen Euro 6. Det innebærer at bussen har mye lavere utslipp av NOx-gasser og svevestøv enn dagens busser i Vestfold. Det er Unibuss som kjører bussene.

Les mer om de nye bussene hos Vestfold klima og Energiforum her.

Artikkel

Se vår nye animasjonsvideo!

Prosjektet Biogass Oslofjord har, sammen med Biogas2020, laget en animasjonsvideo som viser hvordan biogass blir produsert og gir relevant informasjon om prosjektets mål og funksjon.

Se videoen her: