Artikkel

Forventer stor vekst i biogass-etterspørsel

En ny rapport fra Rambøll viser at man kan forvente en markant økning i etterspørselen etter biogass de kommende årene – hvis offentlige aktører fortsetter å gå foran.

Allerede finnes både teknologien og kapasiteten som trengs for å møte den forventede etterspørselen, og det kan bety både lavere klimautslipp, bedre byluft og nye arbeidsplasser.
– Siden biogass lages av avfall er det en svært god utnyttelse av ressurser. Ut fra produksjonen kommer det også en biorest/biogjødsel som kan erstatte kunstgjødsel eller brukes som jordforbedringsmiddel, forteller Linn Helland, direktør i Rambøll Energi i Norge.

Offentlige aktører må gå foran
Markedsrapporten er utarbeidet i samarbeid med Energigjenvinningsetaten i Oslo, og har sett på potensialet for biogass i Oslofjordsregionen. Konklusjonen er at markedet for det miljøvennlige drivstoffet vil øke markant frem til 2020.
Mesteparten av denne veksten vil skje innen busstransport, som allerede er det største bruksområdet for biogass. Om få år kan 47 prosent av de kollektive bussene i Oslo og Akershus gå på biogass, i tillegg til alle i Østfold og Vestfold.

– Vi ser på disse estimatene som svært sannsynlige, og har faktisk vært litt konservative i rapporten, sier Helland.
– Men økningen avhenger av at offentlige aktører fortsetter å gå foran og drive frem utviklingen, slik for eksempel mange av de fylkeskommunale busselskapene allerede har gjort. For å få næringslivet med på laget må dessuten infrastrukturen for fylling av både biogass og naturgass bygges ut ytterligere.

Stor overføringsverdi
Selv om rapporten ser på Østlandsområdet er det stor overføringsverdi til andre deler av landet, mener Helland.
– I Midt-Norge er det allerede ett stort biogass-anlegg i drift, og ett under utvikling. Trondheimsområdet ser ut til å bli neste region som satser på dette, og også i Stavanger har man vist stor interesse for biogass, forteller Helland.

Fakta: 

  • Rapporten er utarbeidet på vegne av Biogass Oslofjord, som er et samarbeidsprosjekt mellom fylkeskommunene Oslo, Akershus, Vestfold, Østfold, Buskerud og Telemark.
  • Biogass dannes når organisk materiale brytes ned i oksygenfattige omgivelser, og kan dermed fremstilles av organisk næringsavfall, matavfall, kloakk og avfall fra landbruk.
  • Biogassen inneholder store deler metan, som også er den største bestanddelen i fossil gass. Kjøretøy tilpasset gass som drivstoff kan dermed bruke begge disse gasstypene, og veksle mellom dem etter behov og tilgang.
  • Per i dag finnes det 23 biogassanlegg i Oslofjordsregionen, som til sammen produserer en energimengde på 341 GWh. Dette er samme energimengde som 35 millioner liter med diesel.

Du finner rapporten «Biogass i Oslofjordregionen» her.

Artikkel

Biogass i Oslofjordregionen

Rambøll har på oppdrag Biogass Oslofjord, i samarbeid med Energigjenvinningsetaten i Oslo Kommune, utarbeidet denne markedsrapporten om biogass i Oslofjordregionen. Biogass Oslofjord er en del av det Skandinaviske Interreg-prosjektet Biogass 2020. Regionen omfatter fylkene Akershus, Buskerud, Oslo, Telemark, Vestfold og Østfold. Rapporten bygger på data innhentet fra anlegg, intervjuer og mailkorrespondanse sammen med litteraturstudier. Rambølls og oppdragsgivers egne erfaringer fra markedet er også lagt til grunn.

Last ned og les den nye markedsrapporten her.

Artikkel

De mener biogass er magisk

Biogassanlegget i Tønsberg har hentet navnet sitt fra populærkulturen.

 – Fabrikken gjenvinner alt kildesortert avfall fra Asker til Kragerø og benytter flytende husdyrgjødsel fra landbruket som prosessvann, sier daglig leder Andreas Gillund hos Greve Biogass.

Anlegget ble satt i drift i januar i år og kan bygges ut i tre til fire trinn. Gillund beskriver fabrikken som det største klima- og miljøtiltaket i Vestfold og Grenland noensinne.

– Trinn en har en årlig produksjonskapasitet på 158.000 tonn biogjødsel, 7.000 tonn grønn Co2 og 6.8 millioner normalkubikkmeter med drivstoff. Det tilsvarer 6,8 millioner liter diesel.

De bidrar dermed til den forventede veksten av biogass de kommende årene. 

Det kommunale selskapet leier anlegget på langtidskontrakt fra Tønsberg kommune. Selve driften er konkurranseutsatt og gjøres av Drammens-selskapet Lindum.

“Den magiske fabrikken”

Fabrikken som har fått navnet “Den magiske fabrikken” bruker også flytende husdyrgjødsel fra landbruket til prosessvann.

– Det gjør at vi bruker 30 prosent av all husdyrgjødsel i Vestfold i dette byggetrinnet. Det betyr at vi har nådd regjeringens klimamålsetning fire år før tiden.

Det spesielle navnet ble til gjennom en kreativ prosess hvor vi hentet inspirasjon fra elementer fra blant annet “Charlie og sjokoladefabrikken” av Roald Dahl og filmen “Back to the Future”.

– Charlie Sjokoladefabrikk hadde masse små hardt arbeidende «umpa lumpaer» som sørget for at sjokolade ble produsert. I Den Magiske Fabrikken i Vestfold så er «umpa Lumpaene» erstattet med millioner på millioner av hardt arbeidende bakterier.

Magien fra filmen «Back to the Future» spiller på scenen hvor rollefiguren Dr. Emmet Brown putter bananskall og ølrester rett i tanken på bilen for å gjøre den i stand til å fly.

Brukes på busser

Bransje organisasjonen Avfall Norge forventer at inntil 90 prosent av biogassproduksjonen i 2018 vil gå til drivstoff.

Ved anlegget i Tønsberg selges i dag 60 prosent av den årlige produksjonen av Skagerak Naturgass til buss- og renovasjonsselskap.

– I dag går renovasjonsbilene i Vestfold på biogassen, fra og med 1.juli i år skal også busser i Vestfold og Grenland, samt renovasjonsbiler i Grenland også gå på biogass fra Den Magiske Fabrikken, forteller Andreas Gillund.

Saken ble først publisert på syslagronn.no

FAKTA

Biogass

  • Blanding av metan og karbondioksid som dannes når organisk materiale brytes ned i fravær av oksygen
  • Gassen kan brennes direkte i en kjele for å produsere varme eller i en ombygd dieselmotor for å produsere strøm (og varme)
  • Eller man kan rense bort karbondioksiden, og bruke den oppgraderte biogassen i f. eks. biler.
  • Ifølge Avfall Norge var forventet produksjon fra eksisterende anlegg i 2015 152 GW
Artikkel

Velkommen til lansering av markedsrapport om biogass i Oslofjordregionen

Biogass Oslofjord inviterer i samarbeid med OREEC til frokostmøte med lansering av en rykende fersk rapport om biogass i Oslofjordregionen.

Møtet finner sted på Oslo Cleantech House i Skippergata 22, den 13.mai kl 08:00-10:00.

Markedsrapporten vil gi en status på biogassproduksjonen i regionen og sier også hvordan potensialet ser ut for videre utvikling av biogassmarkedet.

Rapporten vil være særlig interessant for produsenter, distributører, sluttbrukere, politiske beslutningstagere, teknologiutviklere og andre som er opptatt av biogass.

Deltagelse er gratis, men registrering er påkrevd – følg denne lenken.

Vel møtt!

Spørsmål omkring frokostmøtet kan rettes til marianne@oreec.no

 logo-biogassof-small
Markedsrapporten er utført av Rambøll på oppdrag fra Biogass Oslofjord. Initiativet til markedsrapporten er tatt for å kartlegge og innhente mer informasjon om biogass i regionen. Dette henger også sammen med det store skandinaviske prosjektet Biogas2020, der 30 partnere samarbeider for å bygge en skandinavisk plattform for biogass.
8985fc53-8fb3-42da-8e33-3ddf0971bdf1
Oreec CMYKimage003
Artikkel

Biogassdag engasjerte

Biogassdagen i Telemark ble arrangert 26. april med over 50 engasjerte deltakere. Konferansen hadde fokus på hvordan biogassinfrastrukturen til kollektiv og renovasjon også kan utnyttes og videreutvikles til å inkludere annen næring og private.

Nye muligheter for miljø og næring

Programmet var knyttet opp mot muligheter som er tilgjengelige for regionen i dag og dette var hovedtema i paneldebatten. Her ble Grenlandskommunene utfordret til samarbeid om veien videre for tilretteleggelse til miljøløft for næringen.

Konferansen og debatten ble ledet av Olaf Brastad i Bellona og på programmet sto flere interessante og aktuelle foredrag om status, erfaringer og miljø.

Presentasjoner

(Lastes ned som PDF-filer.)