Greve biogass vant onsdag «Årets innovasjonspris» under Avfallskonferansen i Tromsø.
Biogassanlegget, som holder til i Tønsberg, går ofte under navnet som «Den magiske fabrikken».
Ved å bruke husdyrgjødsel og matavfall i Den Magiske Fabrikken, bidrar man til betydelig reduksjon i klimautslipp i landbruket, samt at det i tillegg til klimavennlig biogass produseres verdifull biogjødsel til produksjon av ny mat. Samarbeidet med landbruket er unikt. Det har gitt anlegget status og støtte som nasjonal biogasspilot. Landbruks- og Matminister Listhaug kom i november på besøk for å studere dette nærmere. Anlegget har status som nasjonalt pilotanlegg, nettopp pga denne integreringen med landbruket. I Vestfold vil Den Magiske Fabrikken allerede i 2016 nå regjeringens målsetting om at 30 % av all husdyrgjødsel skal brukes til biogassproduksjon innen 2020.
– Fabrikken gjenvinner alt kildesortert avfall fra Asker til Kragerø og benytter flytende husdyrgjødsel fra landbruket som prosessvann, sier daglig leder Andreas Gillund hos Greve Biogass.
Anlegget ble satt i drift i januar i år og kan bygges ut i tre til fire trinn. Gillund beskriver fabrikken som det største klima- og miljøtiltaket i Vestfold og Grenland noensinne.
– Trinn en har en årlig produksjonskapasitet på 158.000 tonn biogjødsel, 7.000 tonn grønn Co2 og 6.8 millioner normalkubikkmeter med drivstoff. Det tilsvarer 6,8 millioner liter diesel.
De bidrar dermed til den forventede veksten av biogass de kommende årene.
Det kommunale selskapet leier anlegget på langtidskontrakt fra Tønsberg kommune. Selve driften er konkurranseutsatt og gjøres av Drammens-selskapet Lindum.