Produksjonen av biogass blir bare mer og mer aktuell i dagens samfunn. Nå planlegger avløpsselskapet VEAS (Vestfjorden Avløpsselskap) å investere 90 millioner kroner i et anlegg som gjør at biogassen kan brukes som drivstoff. Fra før produserer selskapet biogass av avløpsvannet fra 600 000 personer i Oslo-området.
– Det produseres mer biogass rundt Oslofjorden enn tidligere, men gasskjøretøyene i regionen har fortsatt behov for mer. Biogass spiller en sentral rolle i å redusere klimagassutslippene fra transportsektoren, og prosjektet hos VEAS blir et viktig bidrag i å erstatte bruk av fossil naturgass og diesel med fornybar biogass, sier Petter Hersleth, Enovas markedssjef for transport til Enova.no
Oppstart 2018
Det nye anlegget, som skal være i gang med produksjonen fra årsskiftet 2017/2018, vil ved oppstart produsere ca 55 GWh i året komprimert, renset metangass for transporteller energiformål.
Kapasiteten til anlegget vil være på ca 70 GWh per år, noe som erstatter ca 7 millioner liter diesel og er tilstrekkelig til å drive omtrent 140 busser.
– I dag utnytter vi rågassen som dannes fra avløpsslammet til å produsere strøm og varme til eget bruk. De siste årene har vi hatt overskudd av biogass, og med det nye oppgraderingsanlegget vil vi oppgradere biogass til en slik kvalitet at den kan brukes som drivstoff, sier prosjektleder Rune Holmstad i VEAS til selskapets hjemmeside.
Støttet av Enova
Det nye prosjektet, som blir støttet av Enova med 31 millioner kroner, inkluderer oppgraderingsanlegg, nødvendige tilpasninger av gassystemet, og rørledning mellom produksjons- og oppgraderingsanlegg. VEAS renser avløpsvannet fra sine eierkommuner Oslo, Bærum og Asker, samt deler av Røyken, Nesodden og Nittedal. Renseanlegget er per dags dato Norges største av sitt slag.