Med nyutviklet teknologi skal norske Antec Biogas revolusjonere biogassproduksjon. Fra sine beskjedne lokaler i Råde i Østfold kan firmaet vise til mange henvendelser fra både inn og utland. For øyeblikket er akkurat denne reaktoren på vei til Slovakia. Derfor er det hektiske dager for brødrene Egil og Uno Andersen.
– Det har vært stor interesse fra utlandet. Omtrent 50% av forespørslene vi mottar er fra utlandet, og de er det første til å kjøpe. Vi skulle ønske de første kundene var fra Norge, men det er veldig mange som er interessert i Norge også. Det som er unikt med reaktoren vår er at den har veldig høy kapasitet i forhold til størrelsen. Den er i stand til å bryte ned substratet til biogass og danne all biogass på omtrent 7 dagers tid, forteller Egil Andersen, CEO Antec Biogas.
Se video:
Fordelen med Antec sin løsning er at den er modulbasert og kan derfor tilpasses til alt fra små gårder, til små og mellomstore kommuner. En reaktor tar 1500 til 2000 kubikk i året. Blir det for lite kan du koble på en reaktor til.
– Denne reaktoren tar 1500 – 2000 kubikk i året. Det tilsvarer en mellomstor norsk gård. Så den er velegnet til norske gårdsbruk. En dobbelt så stor gård kan ha to tanker ved siden av hverandre. Norske kommuner med avfallstrømmer fra 2000 til 20 000 eller mer kan bruke vår teknologi. Vi har også konstruert en større modell, på 105 kubikk som kan ta 5500 – 7000 tonn alene, så setter vi sammen en gruppe av de så snakker vi store volum, sier Andersen.
All produksjon foregår lokalt. Derfor er selskapet avhengig av å ha et godt teknologisk miljø rundt seg. Det har de funnet i Østfold.
– Vi syns Østfold er et veldig flott sted å jobbe. Vi finner gode teknologimiljøer innenfor glassfiberstøpning, verkstedindustri, annen mekaniskindustri og innenfor elektro ikke minst. Vi er et lite selskap og bruker i utstrakt grad underleverandører. Det er litt av konseptet vårt å kunne være fleksible. Da er vi avhengig av nærhet til et fungerende teknologisk miljø. Dette har vi funnet i Østfold, smiler Egil Andersen.
Selskapet, som har sitt utspring i fagmiljøet ved NMBU og NIBIO, tør ikke spå hva fremtiden bringer, men at potensiale er stort er det ingen tvil om.
– Vi tror vi har en omsetning på 50 millioner i år, og 100-200 millioner neste år. Ut i fra de ordrene vi har pr dags dato. Det virker veldig spennende og teknologien ser ut til å komme i rett tid i henhold til miljøkrav innenfor fiskeindustri, landbruk osv. Det finnes heller ikke mange norske leverandører på dette området. Fremtiden ser lys ut, men hvor vi er om 10 år er vanskelig å si, avslutter Andersen.