Ny fyllestasjon for flytende biogass i Vestfold

Denne uken åpner Norges største fyllestasjon for flytende biogass ved Borgeskogen utenfor Sandefjord i Vestfold. Air Liquide Skagerak er utbygger, et selskap som satser tungt på fornybar energi, som biogass, til tungtransporten.

I løpet av uke 21 blir det mulig å fylle flytende og komprimert biogass ved stasjonen. Den offisielle åpningen vil finne sted fredag 28. juni med storslått besøk fra blant andre næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Alle kunder, partnere og fornybarentusiaster er hjertelig velkomne til å delta. Stasjonen er romslig og har god kapasitet for fylling av flere tyngre kjøretøy i parallell. Flere lokale og nasjonale transportaktører står allerede klare til å ta den i bruk.

En overgang fra fossilt drivstoff til biogass er et viktig bidrag for at bedrifter og andre kan få mulighet til å gå over til mer klimavennlig transport. Når fornybar biogass erstatter diesel og andre fossile energikilder, får vi både klima- og miljøgevinst. Klimagevinst ved at fornybart erstatter fossilt. Miljøgevinst ved lavere utslipp av lokal miljøforurensing som NOx, svovel og støv. Flytende biogass er et særdeles godt alternativ for tung- og langtransport, som står for en betydelig mengde av klimagassutslippene. Biogass i flytende form skjer ved nedkjøling til -162 grader celcius som reduserer volumet med nesten 600 ganger. Dette betyr at det blir mulig å frakte større mengder energi, som igjen sikrer tilstrekkelig kjørelengde for langtransportoppdrag.

Det finnes allerede flere lastebiler og andre tyngre kjøretøy med gassmotor tilgjengelig på markedet i dag. Den nye fyllestasjonen bidrar med å gjøre fossilfrie drivstoff lettere tilgjengelig, slik at transportselskaper kan velge klimasmarte alternativer. Samtidig trengs det ytterligere incentiver for å legge om til mer klima- og miljøvennlige kjøretøysflåter. Bransjen fremhever like rammevilkår for alle lavutslippskjøretøy (inkl. el, hydrogen og biogass), reduksjon av engangsavgiften på tyngre kjøretøy på biogass og fritak i bomringene som viktige virkemidler for å øke bruk og dermed produksjon av biogass. Stasjonen er bygget med støtte fra Enova, som er en viktig og nødvendig bidragsyter til realisering av ny fornybar infrastruktur.

Leave a reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.