Åpnet ny offentlig fyllestasjon for biogass i Skien

Som et ledd i kommunens fokus på klima har Skien kommune bygd en fyllestasjon for biogass. Fyllestasjonen er åpen for alle som ønsker å bruke den, og biogassen kommer fra Greve biogass i Vestfold og produseres blant annet av matavfallet fra innbyggerne i Grenland.

Stasjonen ble offisielt åpnet av ordfører i Skien kommune, Hedda Foss Five, som nettopp fokuserte på de grønne posene som er med på å produsere drivstoffet til fyllestasjonen.

– Det er så kult for det er så lett å forstå. Man kan til og med forklare til ungene at når man sorterer søpla riktig så er det en kjede videre som fører til at man også høster miljøgevinster videre i andre enden av kjeden, sa ordføreren under åpningen.

En overgang fra fossilt drivstoff til biogass vil være et viktig bidrag for at bedrifter og andre kan få mulighet for å gå over til mer klimanøytral transport og på denne måten styrke sin miljøprofil.

Se video fra åpningen:

Miljøsjef i Skien kommune, Eigil Movik mener at kommunen nå har et godt utgangspunkt for å nå målene de har satt seg når det gjelder fossilfri transport.

– De målene som vi har satt i kommunedelplanen for  klima og energi i Skien kommune, der vi blant annet har satt oss som mål at om innen 2025 skal 80% av bilparken vår være fossilfri. Det vil si enten el eller biogass. Med denne fyllestasjonen her har vi et godt utgangspunkt for det, forteller Movik.

Karen Sund, koordinator for Biogass Oslofjord var strålende fornøyd med at det nå har kommet en ny fyllestasjon for biogass i Skien.

– Det er så bra. Nå får vi biogass-stasjoner som kommer veldig raskt. Om vi ikke vokser like raskt som vindt og sol, så er det mye høyere vekst enn det noen gang har vært i Norge. Det har kommet syv fyllestasjoner bare i Telemark og Vestfold de siste tre årene, og enda flere er på vei. Også for flytende biogass langs motorvei, som er veldig bra for tungtransport. Vi jobber for fyllestasjoner for biogass nasjonalt, slik at tungtransport kan stole på at det er tilgjengelig biogass for de tunge kjøretøyene. Gjerne også langdistansebusser. 

Totalkostnaden for det nye anlegget er 8.1 millioner hvorav 2.6 millioner er tilskudd fra staten. Prosessen med å bygge denne fyllestasjonen startet i 2018 da man ble oppmerksom på muligheten til å søke statlige «Klimasats»-midler.

Totalentreprisen for bygging av stasjonen ble i 2018 tildelt Skagerak naturgass AS. I juni samme år ble det inngått avtale med Greve biogass om leie av fyllingsanlegget. Greve framleier anlegget til Air Liquide/ Skagerak naturgass som står for driften av anlegget. Skagerak naturgass driver også blant annet fyllestasjonen for Nettbuss på Rabben i Skien.

Foruten det nye anlegget i Skien finnes det fyllestasjoner for biogass i blant annet Horten, Tønsberg, Drammen, Fredrikstad, Sarpsborg og Moss samt flere stasjoner i Oslo-området. Det er også en stasjon under oppføring på Borgeskogen i Stokke.

Leave a reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.