– Vi satser kraftig på biogass

Regjeringen mener biogass er en viktig klimaløsning, og produksjon og bruk er økende. Biogass er en god løsning som også bygger opp under prinsippene om sirkulær økonomi, en økonomi der vi resirkulerer ressursene.

Denne regjeringen har gitt biogass et betydelig løft. Regjeringen har i 2017 bevilget 20 millioner kroner til pilotordningen for biogassanlegg. Det er en ordning for anlegg som tester ut teknologi for å lage biogass basert på andre råstoff enn avfall, som f. eks. husdyrgjødsel. Støtten for å levere husdyrgjødsel til biogassanlegg har økt fra 30 til 60 kroner per tonn. I tillegg har vi styrket flere andre viktige satsinger som er relevante for biogass. Enova blir i 2017 tilført om lag to milliarder. Her kan biogassanlegg få støtte.

Biogass er en løsning som får stadig mer oppmerksomhet og det skjer veldig mye spennende rundt om i Norge. Jeg har besøkt Vestfold og det flotte biogassanlegget på Greve. Den lokale innsatsen har vært imponerende. Nå ruller mange av bussene i Vestfold på biogass. Østfold vil fra i sommer få hele 80 prosent av alle sine busser på biogass. Oslo og flere andre fylker har også en betydelig satsing.

Regjeringen har vært medspiller her. Pilotordningen for biogass ble trappet opp fra 10 millioner kroner i 2015 til 20 millioner kroner i 2016. I november 2015 fikk de første fem anleggene innvilget støtte. Greve var blant anleggene som fikk støtte i den runden. Anlegget har fått status som nasjonalt pilotanlegg. Statsministeren fikk æren av å åpne anlegget. Samarbeidet med landbruket har vært tett helt siden planene om et biogassanlegg i Vestfold kom på banen. Jeg har også besøkt en av gårdene i Vestfold som leverer gjødsel til biodrivstoff. Her er det verdiskaping i mange ledd og det er en modell som vi kan lære mye av fremover.

Derfor tar Nationen tar grundig feil. Regjeringen glemmer ikke biogassen. Tvert imot – vi satser på den!

Debattinnlegget ble først publisert i Nationen. 

Leave a reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.